تغذیه یکی از عوامل تعیین کننده در رفاه و آسایش کارکنان در محیط کار میباشد، به هر میزانی که غذای ارائه شده با سلایق و فرهنگ غذایی کارکنان همخوانی بیشتری داشته باشد به همان میزان آسایش و رفاه بیشتری را به همراه خواهد داشت. توصیه میشود پیش از انتخاب پیمانکار تهیه غذای شرکتی نسبت به تنظیم حدودی منو اقدام شود تا بتوان توانایی پیمانکار را با منو پیشنهادی ما بررسی کرد.
عوامل موثر در تنظیم منو غذای شرکتی:
- سن کارکنان: اولین اقدام در تنظیم منوی شرکتی بررسی میانگین سنی کارکنان شاغل در محیط کار، به هر میزانی که میانگین سنی کارکنان بیشتر باشد به همان میزان گنجانده غذاهای سنتی و سالم در منو افزایش پیدا می کند.
- فرهنگ محیط: غالباً فرهنگ غذایی کارکنان دفتر مرکزی شرکتی در شمال تهران با فرهنگ غذایی کارکنان همان شرکت در خط تولید واقع در بندرعباس بسیار متفاوت است، به هر میزانی که تحصیلات و سواد رسانه ای کارکنان افزایش پیدا میکند به همان میزان نوع غذای روزانه آنان نیز تغییر پیدا میکند، برای مثال برای کارکنان دفتر مرکزی شرکت بالا، سالم و ارگانیک بودن غذا نسبت یه حجم آن از اهمیت بیشتری برخوردار است.
- نوع فعالیت کارکنان: منوی غذای شرکتی که بیشتر فعالیت آن ستادی است و اصطلاحاً بیشتر کارکنان آن پشت میز نشین هستند با منوی غذای کارگران خط تولید کارخانه ای که فعالیت فیزیکی زیادی دارند بسیار متفاوت است. با توجه به فعالیت بیشتر کارکنان خط تولید، کمیت نسبت به کیفیت از درجه بیشتری برخوردار است و باید برای آنان غذاهایی که دارای کربوهیدرات بیشتری هستند در منو گنجانده شود و در عوض برای کارکنان پشت میز نشین باید بیشتر غذاهای حاوی سبزیجات قرار داده شود.
- جنسیت کارکنان: همه میدانیم که خانم ها نسبت به آقایان به تناسب اندام خود بیشتر اهمیت میدهند، پیشنهاد میشود اگر تعداد کارکنان خانم یک شرکت زیاد است، حتما در منو غذای شرکتی خود، غذاهای رژیمی گنجانده شود.
- صنعت: اغلب جابجایی کارکنان در بین رقبای حاضر در یک صنعت صورت میگیرد و اغلب کارکنان دوستانی شاغل در رقبای شما دارند، از این اغلب کارکنان از مزایا و خدمات رفاهی که توسط رقبا ارائه میشود آگاهی دارند، در نتیجه برای حفظ کارکنان و جلوگیری از خروج آنان نباید خدمات ارائه شده از رقبا پایین تر باشد برای مثال وقتی به منو غذای شرکتی فعالین حوضه مواد غذایی نگاه میکنیم اغلب به دلیل انتخاب استراتژی رقابتی هزینه، ارزان ترین و نوع منو غذای شرکتی را انتخاب میکنند ولی وقتی به شرکت های فعال در حوزه های مالی و بورسی و یا حوزه انرژی توجه میکنیم بالاترین سطح خدمات رفاهی و متنوع ترین و گران ترین منو غذای شرکتی را شاهد هستیم.
- تخصص کارکنان: به هر میزانی که کارکنان ما متخصص تر باشند و امکان جذب آنان توسط رقبا بیشتر باشد به همان میزان نیاز به ارائه خدمات رفاهی بیشتری به آنان وجود دارد و در نتیجه منو غذای شرکتی متنوع تری باید آماده گردد.
چه نوع غذاهایی در منو گنجانده شود؟
- غذاهای سنتی رسمی ایرانی: همه ما به غذاهای سنتی ایرانی که از قدیم در مهمانی ها و رستوران ها بوده است علاقه مندیم. این غذاها شامل:
- انواع چلو کباب ها (برگ، بختیاری، کوبیده، جوجه زعفرانی، جوجه ترش، جوجه با استخوان، لقمه نگین دار، کباب تابه ای، جوجه چوبی و…)
- انواع خورش های ایرانی (قیمه سیب زمینی، قیمه بادمجان، قرمه سبزی، واویشکا، مرغ آلو، مسمای بادمجان، بامیه، کرفس، اسفناج و …)
- انواع پلو ها (سبزی پلو، باقالی پلو، عدس پلو، استانبولی پلو، لوبیا پلو، آلبالو پلو، هویج پلو و …)
- انواع غذاهای ایرانی (مرغ سرخ شده و سس پز، ماهی سرخ شده، ماهیچه گوسفندی، گوشت گوساله پخته شده و …)
- انواع غذاهای خانگی: درست است که اکثر ایرانی ها عاشق غذاهای رسمی ایرانی هستند ولی هر روز خوردن غذاها رسمی چلویی و پلویی هم خسته کننده است و هم به دلیل حجم بالای کربوهیدرات موجود در آن برای سلامتی بسیار مضر است، بهتر است برای ایجا تنوع و سلامتی جهت کارکنان انواع غذاهای خانگی نیز در منو غذای شرکتی گنجانده شود این غذا ها شامل:
- انواع خوراک های خانگی(کوفته تبریزی، کشک بادمجان، میرزاقاسمی، کتلت گوشت، کوکو سبزی، کوکو سیب زمینی و …)
- انواع غذاهای خانگی ( ماکارونی با گوشت و مرغ، سالاد پاستا، سالاد الویه و …)
- غذاهای فرنگی و فست فودی: اگر اغلب کارکنان شرکت ما جوان هستند برای بهتر است در کنار جهت جلب سلایق آنان انواع غذاهای فرنگی و فست فودی در منو غذای شرکتی گنجانده شود این غذا ها شامل:
- انواع ساندویچ (همبرگر، هاتداگ، فیله مرغ گریل شده، ژامبون، مرغ و سبزیجات و …)
- انواع غذای فرنگی (چیکن استراگانوف، بیف استراگانوف، پنه با سس آلفردو، فتوچینی با سس پستو و …)
- انواع غذا های رژیمی: در هر شرکت عده زیادی هستند که به تناسب اندام خود اهمیت زیادی میدهند، بهتر است در منو غذای شرکتی به سلیقه و نیاز این افراد نیز توجه و احترام گذاشته شود. انواع غذاهای رژیمی شامل:
- انواع سالاد های رژیمی ( سالاد مرغ و گردو، سالاد سزار با سس رژیمی، سالاد اسمارت، سالاد یونانی و …)
- انواع غذاهای سنتی کم کالری ( سوپ جو، آش دوغ، آش شله قلم کار و …)
- انواع خوراک ها (خوراک لو بیا و قارچ، خوراک مرغ و سبزیجات، خوراک ماهی تنوری، خوراک سبزیجات و …)
نتیجه: در شرکت ها هزینه بسیاری باری تهیه غذای شرکتی انجام میشود ولی از اگر منوی غذای شرکتی متناسب با نیازهای کارکنان ما نباشد نه تنها برای شرکت مفید نبوده بلکه باعث نارضایتی نیز خواهد شد. در این مقاله یاد گرفتیم که پیش از تنظیم منو غذای شرکتی به بررسی عوامل فرهنگی، جنسیتی، صنعت و … پرداخته و با توجه با نیازها و ساختار منابع انسانی خود نسبت به تنظیم منو غذای شرکت اقدام کنیم.